Főoldal

Vendéglátó képzések

Vendéglátó képzések

Szeretettel köszöntjük a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolája honlapján!

vendeglato-kepzesek

Vendéglátás:  olyan sajátos kereskedelmi tevékenység, amelynek keretében ételeket és italokat készítenek (jellemzően helyben fogyasztásra) és ezzel összefüggő szórakoztató és más szolgáltatásokat nyújtanak. A vendéglátás szerkezetét tekintve kettős funkciót lát el. Ugyanis az ételek, néha az italok előállítása is a vendéglátóhelyeken történik. Ennyiben „ipari” termelés a vendéglátóipar. Az elkészült termékek (ételek, italok) felszolgálása, már a nevéből is adódik, szolgáltatás.

A vendéglátóipar feladatai a lakosság élelmiszerekkel és italokkal való ellátásában kap szerepet. A vendéglátóipari vállalkozások üzletei az egyes napszakokban étel és ital ellátást biztosítanak a lakosságnak és a turistáknak.

A vendéglátóipar legfontosabb feladatai:

  • a lakosság ételekkel és italokkal való folyamatos ellátása
  • a vendéglátóipari üzletek ellátják a belföldi és a külföldi turizmusban résztvevőket
  • a vendéglátóipar lényeges feladata az étkezési szokások helyes irányú befolyásolása
  • a feladatok közé tartozik a különböző alkalmakból szervezett rendezvények lebonyolítása
  • a vendégek szórakozási igényeit kielégíti

A vendéglátóipar tevékenysége:

  • termelő vagy ipari tevékenységét (melegkonyhák, hidegkonyhák, és cukrász termelők)
  • értékesítő vagy kereskedelmi tevékenységet (éttermek, cukrászdák, eszpresszók, büfék, italüzletek)
  • szolgáltató tevékenységet (zene, műsor, ruhatár, felszolgálás)

Étterem

Tulajdonképpen nagyobb vendéglő, amely egyidejűleg nagyszámú vendég kiszolgálására alkalmas.

Jellemzői:

  • jellemzően nagy befogadó képesség
  • nyugat-európai választék
  • szállodák kiszolgálása
  • lehet nemzeti jelleg /magyaros, olasz…/
  • tisztasági szolgáltatások
  • halk háttérzene
  • nagyobb rendezvények, esküvők, konferenciák lebonyolítása

Vendéglő

A vendéglő olyan vendéglátóüzem, amelyben meleg ételeket és italokat szolgálnak fel.

A vendéglős általában a vendéglő tulajdonosa és vezetője.

Jellemzői:

  • kisebb, családiasabb hangulatú
  • főleg helyi, vagy környékbeli vendégek
  • jellemző a törzsvendégek nagy aránya
  • szűkebb a választék, emiatt
  • egyszerűbbek a felszerelések, és az eszközök

[sg_popup id=1]

 

 

E-mail: titkarsag@mandysuli.hu Tel: +36-1/333-89-24