Vendéglátó képzések
Vendéglátó képzések
Szeretettel köszöntjük a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Mándy Iván Szakközépiskolája és Szakiskolája honlapján!
Vendéglátás: olyan sajátos kereskedelmi tevékenység, amelynek keretében ételeket és italokat készítenek (jellemzően helyben fogyasztásra) és ezzel összefüggő szórakoztató és más szolgáltatásokat nyújtanak. A vendéglátás szerkezetét tekintve kettős funkciót lát el. Ugyanis az ételek, néha az italok előállítása is a vendéglátóhelyeken történik. Ennyiben „ipari” termelés a vendéglátóipar. Az elkészült termékek (ételek, italok) felszolgálása, már a nevéből is adódik, szolgáltatás.
A vendéglátóipar feladatai a lakosság élelmiszerekkel és italokkal való ellátásában kap szerepet. A vendéglátóipari vállalkozások üzletei az egyes napszakokban étel és ital ellátást biztosítanak a lakosságnak és a turistáknak.
A vendéglátóipar legfontosabb feladatai:
- a lakosság ételekkel és italokkal való folyamatos ellátása
- a vendéglátóipari üzletek ellátják a belföldi és a külföldi turizmusban résztvevőket
- a vendéglátóipar lényeges feladata az étkezési szokások helyes irányú befolyásolása
- a feladatok közé tartozik a különböző alkalmakból szervezett rendezvények lebonyolítása
- a vendégek szórakozási igényeit kielégíti
A vendéglátóipar tevékenysége:
- termelő vagy ipari tevékenységét (melegkonyhák, hidegkonyhák, és cukrász termelők)
- értékesítő vagy kereskedelmi tevékenységet (éttermek, cukrászdák, eszpresszók, büfék, italüzletek)
- szolgáltató tevékenységet (zene, műsor, ruhatár, felszolgálás)
- 1 A vendéglátás története
- 2 A vendéglátás feladatai
- 3 A vendéglátás üzletkörei
- 4 Üzletek fajtái
- 5 Kapcsolódó szócikkek
- 6 Források
- 7 Külső hivatkozások
Étterem
Tulajdonképpen nagyobb vendéglő, amely egyidejűleg nagyszámú vendég kiszolgálására alkalmas.
Jellemzői:
- jellemzően nagy befogadó képesség
- nyugat-európai választék
- szállodák kiszolgálása
- lehet nemzeti jelleg /magyaros, olasz…/
- tisztasági szolgáltatások
- halk háttérzene
- nagyobb rendezvények, esküvők, konferenciák lebonyolítása
Vendéglő
A vendéglő olyan vendéglátóüzem, amelyben meleg ételeket és italokat szolgálnak fel.
A vendéglős általában a vendéglő tulajdonosa és vezetője.
Jellemzői:
- kisebb, családiasabb hangulatú
- főleg helyi, vagy környékbeli vendégek
- jellemző a törzsvendégek nagy aránya
- szűkebb a választék, emiatt
- egyszerűbbek a felszerelések, és az eszközök
[sg_popup id=1]