A mobilbiztonság megteremtése okostelefonon

mobiltelefon

Telefonjaink mindennapi és üzleti életünk szerves részeit képezik. Azonban ahogy egyre többen használjuk ezeket a hordozható csodákat, a problémák előfordulásának esélye ugyancsak növekszik.

Mivel az internetes bűnözők előszeretettel veszik célba a megfelelő védelemmel nem rendelkező mobil eszközöket, okostelefonod védelme rendkívül fontos. Ez a szoftvereid és a hardvered védelmére is vonatkozik.

A londoni Metropolitan Police egyik 2013-as jelentése megdöbbentő adattal szolgált: a személy ellen irányuló bűncselekmények 70% telefonlopás. És ha esetleg senki sem próbálja meg elemelni az eszközödet, úgy tűnik, mintha mindenki más igyekezne betörni a rendszerébe, és ellopni a fájljaidat.

  • Van bármi, amit megtehetsz, hogy megvédd a telefonodat a lopás ellen?
  • A vírusvédelmi alkalmazás tényleg szükséges?
  • Mi a helyzet a mobiltelefonok biztonságos használatával és a gyerekekkel?

Nézzük át ezeket a témaköröket, és keressük meg a választ a kérdésekre!

Vírusvédelem mobil eszközök számára: Mit tehetsz, hogy biztonságban maradj?

Miért növekszik a bűncselekmények száma? Az új technológia új lehetőségeket jelent a köztünk élő gátlástalan emberek számára.

Az eladás céljából eltulajdonított okostelefonokért több tízezer forintot fizetnek a feketepiacon. Mindig van, aki olcsón szeretne telefont venni—még akkor is, ha az üzlet túl szép, hogy igaz legyen.

Hasonló logikával képzelheted, mi történne a bankszámláddal, ha egy illetéktelen személy hozzájutna a pénzügyi bejelentkezési adataidhoz. Az alábbi néhány mobiltelefonokkal kapcsolatos tipp segít megvédeni magad:

1. mobilbiztonsági tipp: Csak nagyon óvatosan használd a nyilvános Wi-Fit!

Máskülönben lecsapnak rád. Rád tör az éhség, és egy kávézó közelében vagy. Ez a kombináció azt jelenti, hogy itt az ideje megnézni az e-mailjeidet és a közösségi hálózati híreidet egy csésze kávé mellett, nem igaz? De várj egy kicsit. A nyilvános Wi-Fi használata nem olyan biztonságos, mint gondolnád.

A körülötted ülők számára nem túl nehéz hackelő szoftverrel „lehallgatni” téged, és követni minden mozdulatodat a laptopodon vagy más eszközödön, mialatt a nyilvános Wi-Fit használod. Cselekedj ésszerűen: Várj, amíg biztonságos hálózaton leszel, hogy bejelentkezhess a bank- és az e-mail-fiókodba, illetve a közösségi hálózatra.

Barátaidnak is mondd el ezt a szabályt. Tartsd ezt észben legközelebb, amikor csatlakozol az internetre a reptéren vagy bárhol máshol, ahol ingyenes Wi-Fi-használatot biztosítanak

2. mobilbiztonsági tipp: Olvasd el az apró betűs részt!

Átugrottad valaha az alkalmazás használati feltételeit, és a „Telepítés” lehetőségre kattintottál anélkül, hogy elolvastad vagy megértetted volna, milyen programot engedsz az okostelefonodra?

Szánj rá időt, hogy elolvasd a benne foglaltakat. Olyasmibe egyezhetsz bele, amibe nem szeretnél. Fordíts megkülönböztetett figyelmet az ingyenes alkalmazások használati feltételeire. Lehet, hogy „fizetned” kell értük, de olyan módon, amit inkább elkerülnél–például korlátlan hozzáférést kell nyújtanod névjegyeidhez, vagy akár át kell adnod privát fotóid közzétételének jogát.

3. mobilbiztonsági tipp: Folyamatosan figyelj a környezetedre!

Az okostelefonokra leselkedő veszélyek nem mindig szoftveresek. Napjainkban, amikor mindenki leszegett fejjel a telefonjába merül, számos lehetőség kínálkozik a tolvajok előtt, hogy kihasználják, hogy nem figyelsz oda. Ne légy te ez a személy. Figyelj arra, hogy éppen hol vagy. Ha a telefonodon gyorsan meg szeretnél nézni egy e-mailt, vagy rá szeretnél pillantani a térképre, tedd ezt biztonságos környezetben, majd tedd el a telefonodat.

Aktiváld a telefonod képernyőzárját. Még a legjobbakkal is előfordul, hogy otthagyja valahol a telefonját, például egy kávézóban vagy a reptéren. A képernyőzár megakadályozza a kíváncsi megtalálókat abban, hogy hozzáférjenek a privát fájljaidhoz. Ne feledd azonban, hogy a tapasztalt internetes bűnözők képesek könnyedén megkerülni ezt a funkciót. Erősebb online védelem kialakításáért érdemes olyan alkalmazást telepíteni, amely nyomon követi a telefonodat, és a távolból törli az azon tárolt adatokat.

4. mobilbiztonsági tipp: Végezz gyakran biztonsági mentéseket, és tartsd biztonságban az adataidat!

Még ha követed ezeket a biztonsági tippeket, balesetek akkor is történhetnek. Egy óvatlan mozdulat, amellyel az okostelefonodat a földre ejted, a telefonod minden adatát idő előtt az elektronikus sírba juttathatja. És vele együtt a fotóid, a névjegyeid, a fontos szöveges üzeneteid és e-mailjeid is ide juthatnak.

Ahhoz, hogy megakadályozd a hasonló szerencsétlenségeket, tartsd biztonságban a telefonod adatait úgy, hogy rendszeres időközönként biztonsági mentéseket készítesz róluk. Ha összehangolod a telefonodat a számítógépeddel vagy a Felhővel, további digitális példányokat őrizhetsz meg baleset esetére. Az Apple a fotók tárolására az iCloud szolgáltatást kínálja, az Android pedig a Google+ szolgáltatást, ahol privát módon oszthatsz meg vagy tárolhatsz fotókat, illetve videókat.

Az oldal a hu.norton.com honlap 2013. július 25-ei cikke alapján készült

2013. december

E-mail: titkarsag@mandysuli.hu Tel: +36-1/333-89-24