A felmérés eredményei

Talán emlékeztek még rá, januárban név nélküli kérdőívet töltöttetek ki az internetenleselkedő veszélyekről. Nos, elkészült a felmérés feldolgozása. Nézzük, melyek is voltak a kérdések, és hogyan alakultak a válaszok!

________________________________________

1. kérdés Egyik ismerősöd az utóbbi időben a közösségi oldalára sértő, fenyegető,lejárató kommenteket kap. Mit javasolnál neki, mit tegyen? 1. Jelentsd a zaklatást az adott oldalon!

2. Mentsd el a bizonyítékokat (pl. e-mailt, a videót, üzenetet stb.), azt isőrizd meg, hogy mikor kaptad ezeket!

3. Azonnal válaszolj a zaklató kommentekre, üzenetekre, nehogycsicskának nézzenek!

4. Hagyd a fenébe, ne foglalkozz vele! Ha azt látják, hogy nem érdekel,előbb-utóbb abbahagyják!

5. Avass be a dologba egy felnőttet!

Hát amint ez várható volt, a harmadik javaslatot választották alegkevesebben. Úgy látszik, a jelentős többség szeretné elkerülni akonfliktusokat még virtuálisan is, hiszen a válaszadók két százalékatanácsolta mindösszesen, hogy az ismerős vegye fel a kesztyűt, ésugyanolyan eszközökkel válaszoljon a zaklatásra, mint amilyennel őtzaklatták. Talán ez a konfliktuskerülés magyarázza azt is, hogy azok a javaslatok,amelyek passzív reakciót javasoltak (Mentsd el a bizonyítékokat, Hagyd afenébe,) a teljes javaslatoknak majdnem a felét teszik ki (47%). Ugyanakkor örvendetes, hogy – ha nem is sokkal – mégis azok a javaslatokkerültek többségbe, amelyek aktívabb választ javasoltak: jelenteni az esetetaz adott oldalon (35%), felnőtt bevonása (16%). Nem mehetünk el viszont amellett a tény mellett, hogy a felnőtt bevonása amásodik legkevesebb szavazatot kapta. Ezzel kapcsolatban azt tanácsoljuk, ha ciki felnőttel megosztani egy ilyen esetet, legalább barátaidat vond be! ________________________________________

2. kérdés Mostanában sokat hallani a különféle függőségekről (itt, a suliban alegtöbbeket érintő függés a cigaretta, gondolj csak arra, hányandohányoznak az osztályodból). Ha hiszed, ha nem, létezik internet függőség is! Tegyél egy próbát, nézd meg, te internet függő vagy-e! Válaszolj őszintén azalábbi kérdésekre! (Igen: I, nem: N) • Akkor is folyton a netre gondolsz, ha éppen nem vagy gép  közelben?

 

• Nem tudod kontrollálni az internet előtt töltött időt, sokszor ott ragadsz a monitor előtt?

Ingerültté és türelmetlenné válsz, ha nem gépezhetsz?

•Nem szívesen vallod be, mennyi időt töltöttél a neten?

•Romlani kezdenek a jegyeid, elhanyagolod az edzéseket vagy máskötelezettségeidet?

• Egyre ritkábban találkozol (személyesen) a barátaiddal? ________________________________________

3. kérdés Mostanában rengetegen mennek ki külföldre dolgozni. Bizonyára neked is van olyan ismerősöd, aki kint dolgozik, vagy oda szeretne menni. Mitjavasolnál neki, mit tegyen?

1. Ellenőrizd le, hogy valóban várnak-e téged!

2. Ne menj bele szerződés nélkül semmilyen munkába!

3. Ellenőrizd le, hogy hol fogsz lakni!

4. Vágj bele, az élet egy nagy kaland, menet közben kell navigálni!

5. Ellenőrizd le, menni pénzt fogsz kapni!

6. Eszed be se jusson kimenni, annyi mindent hallani ezekről amunkákról…

7. Ellenőrizd le, milyen típusú munkát várnak majd tőled! ________________________________________

4. kérdés Angliában történt a következő eset. Egy 28 éves fiú természetesen álnéven17 évesnek adta ki magát, így keresett magának 14-15 éves barátnőt aFacebookon. Potenciális áldozatainak tevékenységét hosszú időn keresztülmegfigyelte (mit posztoltak, milyen képeket tettek fel, kikkel barátkoznakstb.), így választotta ki azokat, akikkel felvette a kapcsolatot. Volt, akitől meztelen képeket kért, egy 14 éves mexikói lánynak pedig aztígérte, hogy feleségül veszi. Más alkalommal segítségadással hálózta beáldozatait, egyiknek méregdrága cipőt vett, másiknak cigarettát,harmadiknak feltöltötte a mobilját (forintra átszámolva kb. tízezer forintért),majd ellenszolgáltatásért cserébe ez utóbbi lánytól azt kérte, küldjön képet amelleiről, amit ő meg is tett. Végül a mexikói lány nővére vette észre, hogy húga 730 üzenetet kapottettől a fiatalembertől, ebből húsz alkalommal azt kérte a fiú, hogytalálkozzanak személyesen is és létesítsenek szexuális kapcsolatot. A következőkben véleményeket olvashatsz ezzel a történettel kapcsolatban. Jelöld a szokásos módon, amelyikkel egyetértesz!

1. A mexikói lány nővérének nem kellet volna ebbe bekavarni, mert így megakadályozta, hogy a húga férjhez menjen.

2. A telefonos lány nagy butaságot csinált, mivel olyan képet küldött a fiúnak, amivel az visszaélhetett volna (pl. továbbadja, vagy felteszi valahova).

3. Szerintem a srác nem csinált semmi törvénytelent, mert senki sem kényszerítette a lányokat, hogy meztelen képeket küldjenek neki, vagy lefeküdjenek vele.

4. Azok a lányok, akik felvették a kapcsolatot vele, és nem jelentették azonnal az esetet, amikor a fiú a szexre terelte a szót, közvetve segítették őt, hogy tovább vadászhasson a neten. ________________________________________

5. kérdés Nem egészen olyan vagyok, mint amit neki írtam – és találkozni akar velem… Mindenkivel előfordulhat, hogy beleesik abba a csapdába, hogy önmagát egy kicsit (vagy sokkal) jobb színben tünteti fel egy másik ember előtt, aki fontos neki, mint amilyen valójában. Például lehet, hogy a lány, akivel megismerkedtem, azt hiszi, hogy 180 cm magas vagyok, vízilabdázom, és villamosmérnöknek tanulok, miközben én csak 15 éves vagyok, időnként focizom a haverokkal a suli udvaron, és szakácsnak tanulok. Most mi lesz?

1. Még a találkozó előtt őszintén elmondom a lánynak, hogy bizony eddig kicsit mást mondtam magamról, mint a valóság.

2. Fejest ugrok a szituációba, majd ott rögtönözök valamit. (Az is lehet, hogy a lány is tódított magáról, és akkor kvittek vagyunk.)

3. Tovább húzom az időt, mindenféle kifogással elhalasztom a találkozást, hátha közben annyira összejövünk, hogy a végén már nem is lesz érdekes a kezdeti füllentés. ________________________________________

6. kérdés Van egy srác. Csak chaten írogatunk, ha a suliban találkozunk, nem is köszön!!! Te hogy reagálnál egy ilyen szitura?

1. Törlöm az ismerőseim közül, ha nem mer felvállalni élőben, a neten se keresse velem a kapcsolatot.

2. Legközelebb odamegyek hozzá a suliban, és megkérdezem, miért viselkedik így, bunkó vagy csak félős.

3. A legközelebbi chatezés alkalmával úgy vetem fel neki a témát, hogy ne legyen neki kellemetlen, és érezze ki belőle, hogy nem csak a neten szeretnék vele együtt lenni (pl. Jó volt ma látni a suliban. Nem mertem rád köszönni…bocs…) ________________________________________

7. kérdés Sexting, avagy egy (viszonylag) új jelenség a kibertérben… Mi is ez? A szó az angol „szex” és „texting” szavak összeolvadásából keletkezett. Szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félig meztelen képek, videók és szövegek küldését jelenti egyik telefonról a másik mobiljára vagy email címére. Egy kutatás során 9 és 15 év közötti amerikai lányokat kérdeztek meg. A kutatási eredmények szerint a válaszadók több mint fele rendelkezik regisztrációval a két legnagyobb közösségi portálon, a MySpace-n és a Facebookon. Mintegy 54 százalékuk úgy gondolja, hogy adatlapjukat csak az ismerőseik tudják megnézni, és 50 százalékuk ismerte el, hogy lépett már kapcsolatba idegennel ezeken az oldalakon keresztül. A megkérdezett lányok közel 70 százaléka küldött vagy tett már közzé magáról valamilyen képet vagy videót, 30 százalékuk pedig küldött vagy fogadott már szexuális tartalmú üzenetet. Ez utóbbiak közül a válaszadók 81 százaléka kapott, 33,7 százaléka e-mailben vagy mobil üzenetben küldött, 11,2 százaléka pedig közösségi oldalon tett közzé szexuális tartalmú üzenetet vagy olyan képet, amelyen csak alsóneműt, vagy azt sem visel. A válaszok szerint a lányok körülbelül 12 éves korukban küldtek először ilyen jellegű üzeneteket barátaiknak, de már 10 éves korukban kaptak hasonlóakat. Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy miért küldenek ilyen jellegű üzeneteket, a válaszadók 82 százaléka mondta, hogy szeretne a figyelem középpontjába kerülni. A válaszadók 66 százaléka gondolja úgy, hogy mert „laza”, közel 60 százalékuk a népszerű lányokat utánozza, mintegy 55 százalékuk pedig így szeretne „bepasizni”.

1. Szerintem hiba ilyen képeket küldeni, mert véletlenül is kikerülhet a netre.

2. A barátom másik városban él, úgyhogy ezzel is tartjuk fönn a kapcsolatunkat. Tudom, hogy vannak veszélyei az ilyen képek küldözgetésének, de én bízom a barátomban, ő biztosan nem teszi nyilvánossá a szexis képeimet.

3. Én nem szoktam ilyen jellegű képeket küldözgetni, de már ismerőseimnek küldtem tovább a hozzám érkezőket.

4. A barátom szerint a sexting hozzá tartozik egy modern párkapcsolathoz.

5. Én csak olyan képeket adok a páromnak, amiknek sorsa miatt akkor sem kell aggódnom, ha véletlenül harmadik személyhez kerülnek, és nem válhatnak bosszúeszközzé például egy csúnya szakítás után.

6. Én nem szoktam ilyen jellegű képeket küldözgetni, de már másoktól kaptam. ________________________________________

8. kérdés Illegális tartalmak a neten Tiltottnak minősülnek a gyermek pornográf tartalmak, a rasszista vagy idegen illetve fajgyűlöletre uszító tartalmak, illetve a bűncselekményre felbujtó, pl. drogfogyasztásra csábító oldalak. Mivel rengeteg fórum és blog jön létre, szinte biztosan lehet a világ minden témájára vonatkozó hozzászólást találni a világhálón. Ezek közül néhány olyan cselekedetre, életformára utal, ami egészségtelen, sőt életveszélyes is lehet, és ezt normálisnak állítja be, esetleg éppen rajongókat, követőket toboroz hozzá. Ilyen lehet az, amikor valaki öngyilkosságra próbál másokat rávenni, csoportos öngyilkosságot szervez, vagy másoknak tippeket ad az öngyilkossághoz. Enyhébb, de nem kevésbé veszélyesek az olyan oldalak, amelyek valamilyen szenvedélybetegséggel foglalkoznak. Ilyenek például az anorexiás és bulimiás, azaz különböző evési zavarokkal küzdő betegek számára létrehozottak. Ezeket azzal a szándékkal hozzák létre, hogy a hasonló problémával küszködők egymásra találjanak, megoszthassák a tapasztalataikat. De vannak olyanok is, amelyek inkább ötletet adnak a fogyókúrához, éhezéséhez, ezzel káros hatást gyakorolhatnak a látogatókra.

1. Ha bármilyen tiltott oldalra akadok, azonnal jelentem awww.biztonsagosinternet.huoldalon.

2. Hát, ha valami tuti fogyókúrás tippeket kapok az oldalon, akkor azokat biztos kipróbálom, régóta le szeretnék adni 5-6 kilót. 3. Szerintem a biofüves hirdetési oldalak nem tartoznak a tiltottak közé.Több ismerősöm is így szerezte be a cuccot.

 

________________________________________

9. kérdés Biztonságos a közösségi profilod? A következőkben javaslatokat, illetve a biztonságra vonatkozó kérdéseket olvashatsz. Válaszolj igennel vagy nemmel, hogy kideríthessük, biztonságos-e a profilod! • Annyi infót osztasz meg magadról a profilodon és később is az üzenőfaladon, amennyit a való életben is vállalsz?

•Beállítottad-e, hogy ne tudjanak rákeresni a profilodra, illetve, hogy üzenetet csak a bejelölt ismerőseid írhassanak neked?

 

• Megadtad-e már valakinek jelszavadat?

• Jelszavad összefüggésben van családi viszonyaiddal? (születésnap, házszám, keresztnév stb.)

• Megváltoztattad-e a jelszavadat, miután a múltkor szívességből megadtad a barátodnak? 

• Beállítottad-e, hogy a neved alapján bárki rád kereshessen-e vagy csak ismerősök?

2014. január

E-mail: titkarsag@mandysuli.hu Tel: +36-1/333-89-24