Ha lecseréled a mobilod….

Mielőtt lecseréljük mobilunkat…

Az olyan mobil eszközök, mint az okostelefonok és tabletek folyamatosan fejlődnek, az változás sebessége továbbra is elképesztő. Ennek következtében a legtöbb ember átlagosan 18 hónaponként lecseréli az éppen használt eszközét. Sajnos sokan csak megszabadulnak a régi telefontól vagy tablettől, és nem gondolnak arra, hogy mennyi személyes adat gyűlt össze a megunt készülékeken. Jelen cikkben az ebben rejlő veszélyeket játjuk körbe.

Mielőtt megválunk a régi mobiltól

A tárolt adatok

A mobil eszközök sokkal több személyes adatot tárolnak (akár még a személyi számítógépnél is többet), mint azt a felhasználók elképzelik. Tipikusan az alábbi adatok találhatók meg az eszközön:

  • Lakcím, munkahely címe, azok a helyek, ahol a felhasználó gyakran megfordul
  • Családtagok, barátok, kollégák elérhetőségei
  • Kimenő, bejövő és nem fogadott hívások listája
  • Szöveges- és hangüzenetek
  • A közösségi oldalakon vagy játékokban lezajlott beszélgetések szövege
  • GPS vagy mobilhálózat adatokon alapuló időbeli helyinformációk
  • Böngésző előzmények, sütik (cookie), cache-ben található oldalak
  • Saját fotók, videók, hangfelvételek és email-ek
  • A személyes fiókokhoz – például email vagy online bank – tartozó tárolt jelszavak
  • Felhőszolgáltatásokban tárolt állományokhoz való hozzáférés · (.Egészségügyi információk (vérnyomás, pulzusszám)

Ahogy a fenti példák is mutatják, hatalmas mennyiségű személyes adat gyűlik össze a mobil eszközökön Függetlenül attól, hogy milyen módon válunk meg a készüléktől (eladjuk, elajándékozzuk családtagnak vagy, másnak, vagy csak simán eldobjuk), rendkívül fontos, hogy először töröljük a személyes, bizalmas adatokat. Ezen kívül az is lényeges, hogy töröljünk minden más információt mielőtt visszaadjuk vagy újra cseréljük a régi eszközt. Amennyiben ezt elmulasztjuk, bárki, aki hozzájut a készülékhez, könnyedén hozzáférhet a tároltad adatokhoz.

Mielőtt nekiállunk az adatok törlésének készítsünk másolatot a fotókról, videókról és egyéb állományokról, adatokról, mert miután véglegesen töröltük ezeket, már nincs lehetőség visszaállítani az eredeti állapotot. Az adatok lementése után gondosan törölni kell mindent, ami az eszközön maradt. A fájlok, fotók, adatok egyszerű törlése nem elegendő, mivel az Internetről ingyenesen letölthető programok segítségével könnyedén vissza lehet állítani ezeket. Ehelyett ún. „wiping” megoldást kell alkalmazni, amely tulajdonképpen felülírja a korábbi állományokat, így azokat később nem lehet elolvasni. Ezt legegyszerűbben a gyári állapot visszaállítása (factory reset) funkció segítségével lehet megtenni. Ez visszaállítja azt az állapotot, amely a készülék vásárlásakor állt fent. Általánosságban igaz, hogy ez a legbiztonságosabb és legegyszerűbb módszer az adatok végleges törlésére. Amennyiben további kérdések merülnek fel a gyári állapot visszaállítása kapcsán, akkor érdemes utánanézni a kézikönyvben vagy a gyártó weboldalán. Emlékeztetőül: az adatok törlése nem elegendő, mivel azokat könnyen vissza lehet állítani!

SIM és SD kártya

A készüléken lévő adatokon kívül még ott van a SIM kártya is, amellyel foglalkozni kell a telefon lecserélésekor. A SIM kártya az, amit a telefon használ a hívások lebonyolításához vagy az adatkapcsolatok létrehozásához. A gyári állapot visszaállítása után a SIM kártya továbbra is tartalmaz bizalmas információkat. Amennyiben a régi telefonszám megmarad az új készülékhez, javasolt beszélni az eladóval a SIM kártya áthelyezéséről. Amennyiben erre nincs lehetőség, – például az új készülékbe más méretű SIM kártya kell – akkor a régi kártyát fizikailag meg kell semmisíteni, így elejét lehet venni annak, hogy másvalaki felhasználja azt.

Végezetül pedig meg kell említeni, hogy bizonyos mobil eszközök önálló SD (Secure Digital) kártyát használnak a további adatok tárolására. Az ilyen kártyákra kerülhetnek fotók, alkalmazások vagy bizalmas adatok egyaránt. Ne felejtsük el kivenni a külső SD kártyát, mielőtt megválunk a készüléktől (bizonyos esetekben ez az akkumulátor alatt található)! Az SD kártyát felhasználhatjuk az új készülékben vagy pedig általános célú adattárolóként a számítógéphez egy USB csatlakozó segítségével. Amennyiben nem lehet felhasználni az új telefonhoz, akkor.javasolt a SIM kártyához hasonlóan megsemmisíteni azt. Amennyiben valaki bizonytalan a fenti lépések végrehajtását illetően, érdemes elmenni az üzletbe, ahol a régi készüléket vásároltuk, és segítséget kérni az eladótól.

Végezetül érdemes megfontolni azt is, hogy a régi készülék egyszerű eldobása helyett célszerű elajándékozni valakinek, például egy jótékonysági szervezetnek.

A cikk az Ouch! hírlevele alapján készült.

2014. július