Grooming, avagy cukrosbácsik a neten

Grooming, avagy cukrosbácsik a neten

Mit jelent az, hogy grooming? Arra használják ezt az angol kifejezést, amikor egy felnőtt interneten keresztül épít ki ismeretséget egy gyermekkel, azzal a céllal, hogy szexuális kapcsolatra vegye rá, és szexuálisan visszaéljen vele. Sokszor úgy cserkészik be a gyerekeket, hogy barátságnak, vagy szerelmi kapcsolatnak igyekeznek beállítani a helyzetet, azért hogy a fiatal érzelmileg kötődni kezdjen hozzájuk.

Hogyan derül ki, hogy valaki grooming áldozata? Sajnos sokszor túl későn derül ki, hogy valakit ilyen módon félrevezetnek. Előfordulhat, hogy csak akkor lesz ez nyilvánvaló, amikor valamilyen szexuális ajánlatot kap a másiktól, vagy pl. személyesen is találkozik ezzel a személlyel, aki erőszakoskodni próbál vele.

Előadódhat az a helyzet is, hogy egy idő után a beszélgetésben is rosszul érzi magát, mert egyre többször próbálja a másik szexuális tartalmú beszélgetésbe is bevonni, egyre rámenősebben, és tolakodóbban. Lehetséges, hogy küld magáról intim képeket, illetve a másikat is erre kéri. Mit mondanak magukról, hogy valaki bedől nekik? Ha neten ismerkedsz, szinte alig tudsz biztosat a másikról. Lehet, hogy nem annyi éves, mint amennyinek mondja magát, hogy nem magáról töltött fel képet a közösségi oldalon a profiljához, és nem valós dolgokat oszt ott meg. Van, aki úgy próbál mások közelébe férkőzni, hogy ígéretesnek tűnő ajánlatot küld, vagy segítséget kér valamiben, esetleg közös ismerősökre, vagy eseményekre hivatkozik.

Előfordulhat, hogy a közösségi oldalon követi a másik kommentjeit, linkjeit, figyeli az állapotfrissítéseit, hogy lássa, hogy a másikat mi érdekli, és mivel tudná megkörnyékezni. Lehet, hogy valamilyen kihagyhatatlan munkaajánlatot, könnyű pénzkeresési lehetőséget ajánl, vagy értékes nyereményt, modellkarriert…Más viszont inkább arra alapoz, hogy úgy tesz, mintha ismerkedni szeretne és barátot/barátnőt keres. Mi a célja ezzel az elkövetőnek?

Az elkövető általában egy olyan felnőtt, aki nála jóval fiatalabbakkal szeretne szexuális kapcsolatot létesíteni. A jelentős korkülönbségből adódóan az idősebb fél reméli, hogy könnyen befolyásol egy fiatalabb partnert, bármire rá tudja majd venni. Kiderülhet, hogy az elkövető pedofíl, azaz nem egészséges szexuális vonzalmat érez gyerekek iránt, és ezért akar az interneten gyerekekkel, kamaszokkal kapcsolatba kerülni. Célja, hogy rábírja a neten megismert gyerekeket arra, hogy személyesen is találkozzanak, és ekkor az megerőszakolja őket. Vagy lehet, hogy pornográf tartalmú képeket vagy felvételt akar készíteni vagy kérni a gyerektől, és azokat terjeszti, felteszi valamilyen más honlapra, vagy továbbadja másoknak. Ez sajnos sokaknak egy pénzkereseti eszköz. Az is gyakori, hogy az elkövető a szexuális vágyait a gyerekekkel történő szex tartalmú beszélgetésekben, fantáziálásokban éli ki, ezért tart kapcsolatot fiatalokkal. Előfordul az is, hogy külföldi munka ígéretével külföldre utaztatja áldozatait, ahol prostitúcióra kényszerítheti a gyermeket, fiatalt. Ha velem is ez történik, akkor mit kell tennem? A legfontosabb dolog, hogy mindenképpen avass be valakit, ne kezeld titokként ezt a helyzetet, mert akkor nem is tud neked senki segíteni. Előfordul, hogy akivel ez történik, nem meri elmondani senkinek, mert magát is hibásnak érzi, hiszen ő ismerkedett meg ezzel az emberrel, ő döntött úgy, hogy elmegy a találkozóra, vagy küld magáról meztelen képet stb.. Lehet a bűntudat, vagy a szülők haragjától, büntetésétől való félelem az oka annak, hogy nem fordul a családjához.

Valóban nehéz dolog erről beszélni a szülőknek, vagy más felnőttnek, de mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a helyzet biztonságosan rendeződhessen, hiszen lehetséges, hogy rendőrségi feljelentésre is szükség lesz ahhoz, hogy le lehessen állítani a grooming folyamatát. A feljelentést pedig a szülő tudja megtenni. Ha úgy érzed, hogy nem tudod hogyan léphetnél, hívj minket, és együtt kitaláljuk! Nekem azt mondta a barátom, akit netről ismerek, hogy felszolgáló munkát tud szervezni nekem külföldön. Lehet, hogy ez is csak kamu?

Rengetegen mennek ki külföldre dolgozni, így az is lehet, hogy a barátodnak tényleg van kapcsolata vagy tud állás lehetőségről. De ha nem ismered őt személyesen, akkor ebben nem lehetsz biztos. Mérlegeld, hogy mennyire bízol meg benne, hogy mit gondolsz, lehet-e számítani rá. Mindenképpen avasd be a szüleidet is, ők is legyenek részesei annak, ahogy ezt a munkalehetőséget leszervezed. Kérjél hivatalos iratokat a munkáltatótól, mielőtt elkezdenéd tervezni az utadat lépj kapcsolatba a munkahellyel, ellenőrizd le, hogy valóban várnak-e téged, és milyen feltételek mellett tudnak téged alkalmazni. Ne menj bele szerződés nélkül semmilyen munkába. Mielőtt elutazol, tegyél meg minden lehetséges óvintézkedést, ne indulj el csak úgy, hogy nem tudod pontosan, hogy hol fogsz lakni, menni pénzt fogsz kapni, hány órát dolgozol, milyen típusú munkát várnak majd tőled. Van olyan, hogy a lelkes fiatal lányok jó fizetés reményében kiutaznak egy szórakozóhelyre pultosnak, és orr éri őket az a meglepetés, hogy valójában vetkőzniük kell…

Szerintem egy barátnőmmel is ez van, de ő azt állítja, hogy a srác szerelmes belé. Szerintem csak rá akarja venni valamire. Mit tegyek?

Mindenképpen beszélj vele a netes ismerkedés veszélyeiről. Próbáld ráébreszteni, hogy a neten mindenki annak mondja magát, akinek akarja, fel tölthet másról készült képeket, hazudhat magáról következmények nélkül. Oszd meg vele nyíltan, hogy mit érzel gyanúsnak a fiúval kapcsolatban! Ha úgy érzed, ez nem segít, bátran kérj segítséget egy felnőttől!

2014 május