Szakács képzés
szakacs

Szakács képzés. Az elméleti képzés helyszíne: 1089 Budapest, Elnök utca 3.

A gyakorlati képzés helyszíne: 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 49-51.

A képzés időtartama: 3 tanév

 • OKJ-szám: 34 811 04
 • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
 • Tanulmányi terület: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
 • Szint: középfokú szakképesítés

 

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

 • az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni
 • felmérni a meglévő készletek mennyiségét
 • rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni
 • előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket
 • nyersanyagokat előkészíteni
 • különféle ételeket készíteni
 • az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni
 • különleges ételkészítési technikákat alkalmazni
 • a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
 • nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni
 • technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni

Meglepett

Jó ha tudod, ha ezt a szakmát választod….

A szakács elsődleges feladata az ételek elkészítése különféle nyersanyagokból, félkész- és késztermékekből. Azonban a főzés megkezdése előtt be kell szerezni az árut, tudni kell, hogy hol mit lehet kapni, milyen a minőség, az ár, és milyenek a szállítási feltételek.

A vendéglő hírneve a szakács tudásától is függ. Legyen az egy kis étterem vagy egy luxusszálloda, a konyha minősége nagymértékben befolyásolja a vállalkozás sikerességét.

Leggyakrabban álló testhelyzetben végzett, közepesen nehéz fizikai munka. Szakácsnak lenni nem egyszerű dolog: a szakácsnak állandóan talpon kell lennie, 50-60 C fokos trópusi hőmérséklet mellett, és úgy, hogy a konyha tele van gőzzel és füsttel. Ilyenkor könnyen megizzad az ember, már anélkül is, hogy a nehéz fazekakat, lábosokat és serpenyőket ide-oda mozgatná. Ebben a szakmában különösen fontos az egészség és fontosak az erős karok.

A szakács a konyhában naponta több kilométert tesz meg, súlyos tárgyakat emel, a láb és a gerincoszlop nagymértékű igénybevételnek van kitéve. A gerincoszlop elváltozásai, nagyfokú lúdtalp, keringési zavarok vagy visszértágulat esetén a nagymegterhelés súlyosbíthatja az elváltozásokat.

A szakmában a szemüvegesek hátrányban vannak, mert a szemüvegre lecsapódik a gőz.

Szintén hátrányt jelent az átlagon aluli testi fejlettség és izomerő.

Aki nem rendelkezik jó szagló- és ízlelő érzékkel, annak nem sok esélye van arra, hogy kiváló szakács váljék belőle. Ezen kívül a szakácsnak jó kézügyességgel is kell rendelkeznie. Annak érdekében, hogy az ételek ne legyenek túlságosan egyhangúak, az ebben a szakmában dolgozóknak mindig új ötletekre, és a formák, színek iránt jó érzékre van szükségük.

A gyakorlati készségeket a matematikai ismeretek egészítik ki, hiszen fontos, hogy a szakács ki tudja számítani az élelmiszerek tápértékét, és az ételadagok költségeinek kalkulációját is el kell végeznie.

A beszerzésnél jó áttekintésre van szükség a felhasználandó árumennyiséget illetően, hiszen a legtöbb élelmiszert csak meghatározott ideig lehet tárolni.

A szakács tudja, hogy melyik évszakban a legfinomabb a vad, és hogy mikor, milyen halat kell beszerezni. Ismeri a piaci árakat is. Tájékozódik arról, hogy melyik zöldséget és salátát mikor lehet a legkedvezőbb áron beszerezni. A szakács csak ezeknek az ismereteknek, valamint az élelmiszerek tápértékére vonatkozó tudásának birtokában tudja az étlapot összeállítani és az ételek sorrendjét javallatként előadni.

Pincér képzés

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter