Pincér képzés

Pincér
pincer

Pincér képzés. Az elméleti képzés helyszíne: 1089 Budapest, Elnök utca 3.

A gyakorlati képzés helyszíne: 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 49-51.

A képzés időtartama: 3 tanév

A megszerezhető szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő száma, megnevezése:

  • OKJ-szám: 34 811 03
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • Tanulmányi terület: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • Szint: középfokú szakképesítés

A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni
  • az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában
  • munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni
  • felszolgálni, fogadni a vendéget, leültetetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni
  • a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni
  • megszervezni a saját munkáját, a felszolgálandó étel és ital minőségét, mennyiségét és hőmérsékletét figyelemmel kísérni
  • számlákat készíteni
  • átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozását ellenőrizni, elszámolást készíteni
  • HAACP dokumentációkat kitölteni
  • idegen nyelven rendelést felvenni
  • környezetvédelmi előírásokat alkalmazni

Meglepett
Jó ha tudod, ha ezt a szakmát választod….

A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

A felszolgáló rendszerint állandó, egyes esetekben változó munkahelyen dolgozik, az időjárás változásaitól megfelelően védett, zárt helyen, többműszakos munkarend szerint dolgoznak. Az emberismeret, a kapcsolatteremtési készség, az egyéni bánásmód mind olyan feltételek, amelyek egy jó felszolgálót jellemeznek.

A felszolgáló szakma az izomrendszeri megterhelést tekintve közepesen nehéz munkának számít, ami állandó mozgást, a kar és a láb fokozott igénybevételét követeli meg. Szellemi megterhelést jelent a csúcsidőben végzett munka, amelyet nem ritkán stressznek érez a felszolgáló. A megterhelések idejének súlypontja az étkezési időkön kívül gyakran az esti és az éjszakai órákban van.

A foglalkozás a végtagok tökéletes működését követeli meg, a statikai rendszer jelentősebb alaki és működési rendellenességei kizáró okok a pályaválasztásnál. Ez azt jelenti, hogy az álló- és járóképesség, teherrel és teher nélkül sem csökkenhet. A látóképesség követelményei közepes szinten vannak. A hallásképesség követelményei magasak, a kifogástalan beszédértés háttérzajban is nélkülözhetetlen.

A szív- és érrendszernek meg kell felelnie a munka okozta terheknek. A szakmaválasztásnál kizáró ok minden látható és fertőzőbetegség.

A szakma személyi követelményei:

  • A foglalkozás gyakorlásához fejlett térbeli tájékozódó-képességgel, egyensúlyozó képességgel és általános mozgásügyességgel kell rendelkezni.
  • A rendelés felvételekor az összpontosított figyelem és a halláson alapuló emlékezet alapvetően fontos.
  • A felszolgáláskor a megosztott figyelem, a helyemlékezet, valamint a tartásban és mozgásban biztos kéz nélkülözhetetlen.
  • A szép, tetszetős terítés jó szín- és formaemlékezetet, élénk képzelőerőt, ötletgazdagságot kíván meg.
  • A számlázás pontossága megköveteli a számemlékezetet és a jó számolási készséget, a becsületességet.
  • Az idegenforgalom növekedése a nyelvtudást is igényli.
  • A felszolgáló – mint a jó házigazda – vendégeihez udvarias, előzékeny és türelmes.
  • Gyors kapcsolatteremtése, jó fellépése és beszédkészsége a vendégforgalom növekedését segíti elő.
  • Munkájában fontos a rendre, tisztaságra való törekvés és a jólápoltság.

Cukrász képzés

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter