Cukrász képzés

Vendéglátás (Cukrász)
cukrasz

Vendéglátás (cukrász) képzés. Az elméleti képzés helyszíne: 1089 Budapest, Elnök utca 3.

A gyakorlati képzés helyszíne: 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 49-51.

A képzés időtartama: 3 tanév

A megszerezhető szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő száma, megnevezése:

 

  • OKJ-szám: 34 811 01
  • Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika
  • Tanulmányi terület: Szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás
  • Szint: középfokú szakképesítés

A cukrász szakember a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban a termelési tevékenységeket végzi, felelős a technológiai, higiéniai, munkavédelmi szabályok betartásáért.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • saját munkáját megszervezni,
  • élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni,
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
  • cukorkészítményeket előállítni,
  • bevonó anyagokat készíteni, felhasználni,
  • cukrászati félkész- és késztermékeket és bevonóanyagot készíteni,
  • uzsonnasüteményeket készíteni,
  • kikészített süteményeket készíteni,
  • fagylaltokat készíteni,
  • bonbonokat készíteni,
  • alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.

Meglepett
Jó ha tudod, ha ezt a szakmát választod….

A cukrász cukrászati félkész terméket, tartós gyümölcskészítményeket, cukrászati késztermékeket készít. Befejező műveleteket, egyszerű díszítéseket végez, fagylaltot főz, fagyaszt, fagylaltkelyhet, parfékat, pohárkrémeket készít. Beállítja a sütés paramétereit, a sütés folyamatát ellenőrzi. Betartja és betartatja a munkavédelmi, a higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírásokat, a vendéglátóipari hulladékgyűjtés szabályait. Munkaszervezési feladatokat végez. Cukrászati készítményeket tárol, cukrászati termékek minőségét ellenőrzi. Rendeléseket vesz fel, termékeket ajánl. Cukrászati termékeket csomagol, szakmai idegen nyelvet alkalmaz, vállalkozást indít, működtet.

Ennek a szakmának csak az a cukrász lehet a mestere, aki nyitott az újdonságokra, aki hajlandó tanulni és keményen dolgozni. A tisztaság és a lelkiismeretesség is alapkövetelmény itt, különösen ami a diabetikus (cukorbetegek számára előállított) készítményeket illeti.

A munka jellege álló testhelyzetben végzett, sok mozgással, egész napos talpalással járó közepesen nehéz fizikai munka. Jó fizikai erőnlétre azonban mindenképpen szükség van, mivel előfordul nagyobb tárgyak mozgatása (keverőüstök emelése, ürítése, stb.) is. Az egyes munkafolyamatok, a gyúrás, a formázás a kéz és a kar fokozott erőkifejtését igénylik.

A cukrászatban csak egészséges személyek dolgozhatnak, hogy az állandó hőmérséklet-ingadozásokat – forróság a sütő mellett, hideg a fagyasztó helyiségekben – el tudják viselni, mert ez és a gőz egészségre közvetlenül ártalmas tényezők lehetnek. A magas páratartalom a szemüvegeseknek nehézséget jelenthet, mivel a lencsén lecsapódik a pára.

A lisztpor és a szakmában használt egyéb anyagok miatt a bőr, illetve a nyálkahártya fokozott igénybevételnek van kitéve, ami allergiás megbetegedésekhez vezethet.

A szakma gyakorlásához szükséges egészségügyi követelmények:

  • egészséges gerinc, kar, és láb,
  • egészséges légutak, szív, vérkeringés, bőr,
  • szemmérték,
  • átlagos látás és térlátás, kifogástalan színfelismerés,
  • jó íz- és szagérzékelés.

Egészségügyi kizáró okok

A cukrász szakmát csak megfelelő egészségi állapotban lehet ellátni, az elhelyezkedést, illetve a beiskolázást minden esetben egy orvosi vizsgálat előzi meg, amelyeknél az alábbi okok miatt nem engedélyezik a szakma gyakorlását:

  • fertőző betegségek,
  • gyenge fejlettségű izomerő,
  • kéz, láb, gerincoszlop elváltozásai, rendellenességei, betegsége, a láb vérellátási gondjai (visszér),
  • a kezek fokozott izzadása,
  • ingerképzési, vagy ingerületvezetési zavar,
  • szívbetegségek, és a keringési rendszer zavarai,
  • légzőszervi megbetegedések, krónikus tüdőbetegség vagy légúti megbetegedések, hörgőtágulat és tüdőasztma,
  • allergiás nyálkahártya,
  • idült bőrbetegségek, krónikus ekcéma,
  • cukorbetegség (egyéni elbírálás alapján),
  • epilepszia,
  • ízérzés- és szaglászavar,
  • nem megfelelő látásélesség, látáskárosodás, egy szemmel való látás, színtévesztés,
  • a beszéd megértését zavaró halláskárosodás,
  • lelki zavarok és kedélybetegségek.

Szakács képzés

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter